A rugós kanapé előnyei és hátrányai

Пружинный диван

Ennek eredményeként kiderül, hogy a legtöbb lakás nappalijában továbbra is újak jelennek meg, és a régi tavaszi kanapékat restaurálják. Mielőtt új dolgot vásárolna, ismernie kell annak minden előnyét és hátrányát, nehogy később megbánja. Minden információ birtoklása segít a helyes választás meghozatalában.

A töltőanyag jellemzői

A kanapék rugói különböző típusúak. Általában tervezés szerint osztják őket:

  • Kígyóforrások. A legrégebbi lehetőség kárpitozott szekrénybútorok készítésére. Hullámokban hajlított hosszú huzalból áll. Végei a bútorkeret széleihez vannak rögzítve. A hullámok nyújtása miatt a felület rugalmasságának hatása érhető el.
  • Rugós blokkok Bonnel. A költségvetési bútorok leggyakoribb lehetősége. A szerkezet egy merev fémkerethez hasonlít, amelyen belül rugók vannak egymással összekapcsolva. A rugalmasságot az egyes elemek szinkron működésével érik el.
  • Független rugótömbök. Tervezésük szerint textilüvegekre hasonlítanak, amelyeken belül acélrugók találhatók. Ezek az elemek nem kötődnek egymáshoz. A bútorok belsejében kézzel szorosan egymáshoz vannak rögzítve. Egymástól függetlenül összehúzódnak és kinyílnak. Emiatt a maximális ortopédiai hatás érhető el.
  • Ez nem minden lehetőség a rugós töltőanyagokhoz. A leírt fajták a leggyakoribbak. A rugótömböknek más lehetőségei is vannak, ezek kombinációi más töltőanyagokkal.

Ezenkívül a rugókat soha nem használják egyedül. Ezek tetejére legalább vékony réteg habgumit vagy más puha töltőanyagot fektetnek. Ez azért történik, hogy elrejtse a rajta ülő személy testébe vágó merev rugók hiányosságait.

A rugós kanapék előnyei

Még a moszkvai tavaszi kanapék is a legnépszerűbb ilyen bútorok. Ez megfizethető költségeiknek és tartósságuknak köszönhető. Számos jelentős előnye van annak, hogy ezek a kanapék továbbra is a népszerűség csúcsán maradnak.

Раскладной пружинный диван

A rugók könnyen elbírják a nehéz súlyokat. A kanapé olyan bútorokra utal, amelyeken sok ember ül egyszerre. És nem mindegyik miniatűr hobbit vagy gnóm. A túlsúlyos emberek is hajlandóak ilyen kanapékat vásárolni. Ennek oka a magas deformációs ellenállás. Még hosszú használat után is az üléspozíció olyan szilárd marad, mint a vásárlás után.

A megfizethető ár is felkelti a vásárlók figyelmét. Általában a bútorok költségei sok tényezőtől függenek, köztük a gyártási technológia sajátosságai, a felhasznált anyagok és a modellek tömeges gyártása. Ennek ellenére a rugókon lévő bútorok átlagos ára sokkal megfizethetőbb az átlagfogyasztó számára, mint a többi töltőanyag. Ezért leggyakrabban megszerzik.

A rugók hosszú élettartamúak. Tökéletesen ellenállnak az állandó mechanikai igénybevételnek. Még évekig tartó rendszeres használat után sem változtatja meg a kanapé alakját, hacsak nem törik meg szándékosan. A lágy szintetikus töltőanyagokból ez az előny hiányzik. Egy bizonyos idő elteltével megereszkednek. Emiatt a kanapé alakja szenved, valamint esztétikai megjelenése elveszik. A javításokat töltőanyag cserével kell elvégeznie, vagy akár új bútorokat kell vásárolnia.

A rugók jól szellőznek. Ez annak köszönhető, hogy a levegő jól kering közöttük. Ez további kényelmet jelent az embereknek, különösen meleg időben. Ha puha töltőanyaggal érintkezik, ezt a hatást rendkívül nehéz elérni.

Az online áruházban található kanapék katalógusát tanulmányozva mindenki maga dönti el, hogy mekkora költségvetést hajlandó elkülöníteni ennek a kárpitozott bútornak a megvásárlásához. Ha nincs annyi pénz, akkor érdemes megfontolni a tavaszi lehetőségeket. Sok előnyük van a lágy töltőanyagokkal szemben, bár természetesen vannak hátrányai. Önnek is el kell viselnie őket, ha ilyen bútorokat vásárol.

пружинный блок

A rugós kanapék hátrányai

Nincsenek ideális dolgok a világon. És még ennek a praktikus bútornak is számos hátránya van. A legtöbb esetben jelentéktelenek és észrevétlenek a hétköznapi felhasználók számára. De előre tudnia kell róluk, választva a rugók mellett.

Bármilyen jóak is a rugók, nem képesek kiváló csillapítási tulajdonságokat felmutatni. Egy személy súlya alatt erősen megereszkednek. És amint lökést tesz az emelkedésre, a blokk még lejjebb esik. Ez bizonyos kellemetlenségeket okoz. Ezt a hatást különösen jól érzik a kemény ágyak és ülések szerelmesei. Rugókon és jól fel -le kell lengetni.

Korlátozott lehetőségek a különböző típusú bútorok gyártásában. Egyes fajtái nem teszik lehetővé a rugós tömbök használatát. Ellenkező esetben az összecsukható mechanizmusok leállnak.

Ezenkívül komoly kényelmetlenségek járnak az esetleges mechanikai sérülésekkel. Bármilyen erős is a fém, előbb -utóbb eltörik. Ebben az esetben a rugó törmeléke kezd kiállni. Ez tönkreteszi a kárpitot, és személyi sérülést vagy értékek és ruházat károsodását okozhatja. Ebben az esetben javítási munkákat kell végrehajtania, eltávolítva a teljes dekoratív réteget. Egyedül megbirkózni ezzel nem olyan egyszerű. Szükséges szakembereket bevonni az ilyen munkákba.

Egy bizonyos idő elteltével a rugók nyikorogni kezdhetnek. Ez annak köszönhető, hogy enyhe deformációjuk és elmozdulásuk a tervezett helyről történik. A bútorok helyes használata segít elkerülni ezt a bajt.

A kígyórugókat egyre kevésbé használják a kanapékban, mivel ezek a leginkább hajlamosak a deformációra. Több éves aktív használat után megereszkedni kezdenek azokon a helyeken, ahol leggyakrabban nyomás alatt voltak. És az ilyen kanapék javításának költsége nem összehasonlítható egy új termék árával. Ezért egyszerűen kidobják őket, és modernebb lehetőségeket szereznek be.

Milyen kanapék alkalmasak

Bármilyen kialakítású rugótömbök nem alkalmasak minden típusú bútorhoz. Van néhány tervezési korlátuk.

Az egyszerű kanapék (egyenes és sarok), amelyekben nem várható összecsukható mechanizmus, gyakran rugós blokkokkal vannak felszerelve. Ugyanakkor a háttámla és az ülés különböző töltőanyagokkal rendelkezhet, ami az ilyen szerkezeti elemek terhelésének egyenlőtlen szintjével jár. Ha a kanapét ágyként kívánják használni, annak háttámlájának és ülésének azonos típusú rugókkal kell rendelkeznie. Ellenkező esetben nem lesz lehetséges a terhelés egyenletes eloszlása. Egy személy nem lesz képes teljesen ellazulni.

Leggyakrabban rugós tömbökkel könyv- és eurokönyv -transzformációs rendszereket használnak. Nem befolyásolja őket a töltőanyag típusa. Ezért ezeket a kanapékat főként az állandó és ideiglenes alvóhely alternatívájaként használják.

A moduláris kanapék szerkezetében rugós blokkok is lehetnek. Ez az a fajta bútor, amelynek nincs állandó formája. A tulajdonos kérésére átrendezhetők és áthelyezhetők. Ezért a rugók nem lesznek akadályai ezeknek a működési jellemzőknek.

Az új bútorok kiválasztásakor mindenekelőtt érdemes figyelni a független rugótömbökre, különösen akkor, ha a kanapé egyben ágy is egyben. Ez a rendszer maximális ortopédiai támogatást nyújt. Ezért a gerinc teljesen pihenni fog alvás közben, anélkül, hogy további stresszt okozna önmagának.

A hagyományos rugók alternatívája

Ha már a rugós matracokról beszélünk, akkor nem lehet csak megemlíteni más töltőanyag -lehetőségeket. A leggyakoribb puha anyag a poliuretánhab (PPU). Ez egy modern anyag, amely a gyakori mechanikai igénybevétel ellenére is sokáig megtartja alakját. Ergonómikus testtartást hoz létre ülés és alvás közben. A PPU soha nem fog nyikorogni és kellemetlen hangokat hallani.

Ugyanakkor számos hátránya van. A helyiség magas páratartalma miatt felveszi a levegőben lévő víz egy részét. Idővel a poliuretán hab megereszkedik. Korlátozott a rajta ülő személy súlya. Egy kanapé teljes terhelése nem haladja meg a 115-125 kg-ot. Valójában ez egyenlő két túlsúlyos probléma nélküli felnőttel.

A poliuretán kanapék sokkal drágábbak, mint a rugós kanapék. Ugyanakkor rövidebb élettartamúak. Ez azt jelenti, hogy sokkal korábban el kell gondolkodnia a bútorok cseréjén vagy drága restaurálásán. Ez rendkívül hátrányos az átlagos jövedelmű emberek számára.

A poliuretán hab használatával kapcsolatos problémák enyhítésére a gyártók gyakran rugótömbökkel kombinálják. Tehát a rugalmasság és tartósság szükséges szintjét a rugók biztosítják. A fokozott kényelem pedig a puha réteg felelőssége. Sajnos az ilyen kombinációk jelentősen megnövelik a termék végső költségét a technológiai folyamatok összetettsége miatt. Csak kevesen engedhetik meg maguknak az ilyen kanapékat. Bár végül kényelmet, tartósságot, vonzó megjelenést és modern dizájnt kapnak.

Hogyan kell gondoskodni a rugós kanapékról és meghosszabbítani élettartamukat

Megfelelő gondossággal minden bútor jóval tovább tarthat, mint a jótállási idő. Tudnia kell a valószínű meghibásodások fő okait annak érdekében, hogy kizárja őket és meghosszabbítsa szeretett kanapéjának élettartamát.

Bármely bútorra negatív hatással van a túl magas és alacsony páratartalom. Az első a fém elemeket érinti, korróziót okozva. A rugók gyengülnek, állandó terhelés hatására kopnak és törnek. Ez sürgős javítások szükségességéhez vezet.

Диван Мекс

Az alacsony páratartalom kiszárítja a fából készült bútorokat. Deformálódnak és nyikorogni kezdenek. Ez megváltoztatja a rugótömb helyzetét is. Ezután a rugók nyikorogni kezdenek. Ha egy személy vigyáz az egészségére és jólétére, akkor mindig fenntartja az optimális páratartalmat a szobában. Ezért a bútorok nem szenvednek ettől.